Ananas suszony. Zjeść samego czy

Ananas suszony. Zjeść samego czy nie? oto jest pytanie!

Ananas ma nie do podrobienia smak, który jest wynikiem grupy enzymów o nazwie bromelainy, które posiadają lecznicze właściwości.

Suszone owoce ananasa są skarbnicą żelaza, miedzi, manganu, wapnia i witaminy C.  

Dzięki minerałom i witaminom zawartym w suszonym ananasie nasz organizm zyskuje:

  • większą odporność,
  • lepszy budulec dla kości i stawów,
  • zmniejszenie prawdopodobieństwa stanów zapalnych,
  • mnij stanów bólowych,
  • wspomaganie odchudzania,
  • szybsze gojenie się ran.

Suszony ananas nadaje się jako samodzielna przekąska, którą możemy schrupać ma drugie śniadanie, między spotkaniami doda nam energii, a dla wiecznie spóźnionych i nie mających czasu na ..nic będzie must have, żeby nie paść z głodu.

Ale suszony ananas nie musi być wiecznie samotny.

Jest wiele innych zastosowań dla niego w kuchni.

Mianowicie mogą być składnikiem ciasteczek, którym nadadzą swoistego posmaku.

Może być potraktowana także przedmiotowo i być piękna ozdobą do deserów, koktajli i dań obiadowych.

Piekąc schab, smażąc wołowinę czy piersi z kurczaka dodajmy marynatę z rozdrobnionymi plastrami ananasa, oliwy i ulubionymi ziołami.

Taka marynata doda świeżości i orientalnej nuty daniu.

Także nie zapomnijmy o tej nucie w naszym codziennym menu.

Udostępnij ten post