Zacznę od sentencji.
Jak mówi mój pięcioletni syn “Wszystko wiem, tylko nie wszystko pamiętam”. Pod tym jakże filozoficznym przemyśleniem z pewnością nie tylko ja się podpisuję.
Coraz więcej rzeczy musimy zapamiętywać w pracy, w szkole, PINÓW, PUKÓW, haseł i loginów.
A tu pojawia się COVID i tzw. mgła mózgowa, która negatywnie wpływa na nasz układ nerwowy. Działamy jak w “martixie” w zwolnionym tempie, wiemy, że coś mieliśmy zrobić, ale…nie wiemy co.
Po prostu męczymy się tym myśleniem. To kolejna złota myśl mojego syna.
Dlatego bardzo ważna jest dieta w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu.
Nie o to chodzi, żeby teraz trzy godziny piec ryby w rozmarynie, obierać kilogramy ziemniaków, zagryzać je owocami morza i popijać sokiem pomarańczowym
Choć ważne jest żeby znalazły się w naszym menu, może nie w takim połączeniu jak napisałam, to należy zadbać, aby w naszej diecie znalazły się produkty, przekąski, które dostarcza elementów odżywiających nasz mózg, ale nie kosztem długiego siedzenia w garach.
A tymi elementami ważnymi dla naszego mózgu to przede wszystkim:
- Witaminy z grupy B- zwłaszcza B1, B6, B12
- Witamina C, A, E i D
- Żelazo
- Magnez
- Wapń
- Cynk
- Potas
- Kwas foliowy
- Fosfor
Wiele tych witamin i minerałów, a nawet wszystkie można znaleźć w naszych produktach.
Oczywiście nie oferujemy ryb, oleju rzepakowego, mięsa wołowego czy sałaty i pomidorów, ale orzechy i migdały.
A ich mamy pod dostatkiem, zarówno w formie podstawowej jak i przepysznych słodkich przekąsek oblane różnymi rodzajami, choć niezmiennie smakowitymi czekoladami.
Zatem zyskujesz dodatkową wymówkę, że dla lepszej pamięci musisz zjeść orzechy …..w czekoladzie lub słonym karmelu.