Niestety żadna dieta nie uchroni nas przed zakażeniem wirusem COVID -19.
Jednak, gdy już nas dopadnie, to powinniśmy zwrócić uwagę na kilka rzeczy:
- Przyjmuj odpowiednią ilość płynów – co najmniej dwa litry wody dziennie lub więcej w przypadku gorączki.
- Zwiększ spożycie ciepłych napojów, w tym klarownych zup na bazie rosołu.
- Dbaj o wystarczające spożycie białka – to pomoże m.in. zmniejszyć zmęczenie, doda sił, zapobiegnie niedożywieniu.
- Gorączka zwiększa zapotrzebowanie na kalorie – zwiększ liczbę posiłków; lepiej jeść mniejsze porcje, ale za to częściej.
- Jedz rzeczy bogate w witaminę C, cynk, witaminę A, B6, D, E, żelazo, kwas foliowy i błonnik.
A niektóre powyższe zasady możemy wcielić w życie jedząc ...orzechy. Zwiększają kaloryczność potraw mimo małej objętości, posiadają większość składników mineralnych i witamin, które wpływają na poprawę odporności i samopoczucia.
Z suszonych owoców możesz za to stworzyć kompoty, własna kompozycje herbat czy koktajli.
A kupując orzechy i suszone owoce w naszym sklepie możesz dostać zawrotu głowy, ale nie z powodu wirusa, tylko z powodu szerokiego wachlarza wyboru naszych przekąsek.